ZwangerZwanger

Je bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Een bijzondere periode is begonnen. We willen jullie daarin bijstaan met tijd, zorg en aandacht. We begeleiden jullie tijdens de zwangerschap en bereiden jullie voor op de bevalling.

Eerste afspraak

Rond 7-8 weken zwangerschap is de eerste afspraak van 60 minuten. Tijdens deze afspraak bespreken we, naast de basisgegevens, o.a. de medische gezondheid van de ouders en bijzonderheden in de familie. Allemaal met als doel een persoonlijke zorgplan te maken: wat is de beste zorg voor moeder en kind op de juiste plek. Ook zal er met een echo gekeken worden naar het ongeboren kind.

Tijdens de zwangerschap kunnen jullie laten onderzoeken of het ongeboren kind mogelijk een aandoening of lichamelijk afwijking heeft. Dit heet prenatale screening. De NIPT is een bloedtest bij moeder, waarbij in het bloed onderzocht wordt of er aanwijzingen zijn dat jullie kind het Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Daarnaast zijn er medische echoscopische onderzoeken mogelijk, de 13 weken en 20 weken echo. Hierbij onderzoekt de echoscopist of jullie kind een lichamelijk afwijking heeft. Als ouders bepalen jullie zelf of jullie deze onderzoeken willen laten doen. Bij de eerste afspraak vragen we of jullie meer willen weten over deze screeningen, daarna zal er informatie worden gegeven. 

Wil je je alvast voorbereiden op dit gesprek? Lees dan de informatie op www.pns.nl, de folder de NIPT en de folder 13 weken echo en de 20 weken echo.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles van 15 minuten wordt je bloeddruk gemeten, de groei van de baarmoeder en het kind bepaald en naar het hartje geluisterd. Verder zal waar nodig uitleg/informatie worden gegeven en vragen worden beantwoord.

Bij zwangerschapsklachten, ongerustheid en dringende vragen kun je contact met ons opnemen.

Regelen in de zwangerschap:

Links t.a.v. zwangerschap:

Boekenlijst: